top of page
Marble Surface

Πάνες - πως επιλέγεις;;

Έγινε ενημέρωση: 8 Μαρ 2022

Όταν μπήκα στον μήνα μου, άρχισα να σκέφτομαι τα λίγο πιο πρακτικά και άμεσα θέματα που θα με απασχολούσαν μέσα στην καθημερινότητα. Οι πάνες προφανώς ήταν μέσα σε αυτά.


Τι μάρκα να επιλέξω; Ποια είναι τα κριτήρια τέλος πάντων; Τι κάνει μια πάνα καλύτερη από μια άλλη. Κατέληξα στα εξής τρία βασικά κριτήρια:

  1. Να μην κάνει ερεθισμούς

  2. Να εφαρμόζει καλά ώστε το μωρό να είναι άνετο και να μην το κόβει πουθενά

  3. Να μη έχει διαρροές!

Μπαίνω, καλή ώρα όπως εσύ, στο Ίντερνετ να πάρω καμία γνώμη. Πρώτη απ' όλες ψάχνω την πιο γνωστή (μου) μάρκα: Pampers. Βρέθηκα σε φόρουμ που παρέθεταν γονείς την εμπειρία τους με συγκεκριμένες πάνες. Ε, λοιπόν, το μόνο σίγουρο ήταν πως δεν θα δοκίμαζα την Pampers με ΤΙΠΟΤΑ βασισμένη στις κριτικές που είδα. Διαρροές και ερεθισμοί ήταν τα μεγαλύτερα παράπονα. Για πιο νέες ή μικρές μάρκες δεν βρήκα αρκετά στοιχεία για να καταλήξω πουθενά, οπότε το επόμενο βήμα ήταν να δω τι λεγόταν και για τα Babylino. Εκεί παρατήρησα μια συντριπτικά θετικότερη αντιμετώπιση.


Όπως φαντάζεσαι λοιπόν, με μόνο μου στήριγμα το τι είχα διαβάσει σε μερικά φόρουμ, πήγα στου σούπερ μάρκετ και προμηθεύτηκα Babylino. Ήμουν πολύ σίγουρη και χαρούμενη με την αγορά μου. Όταν με το καλό έκανε το τσα! ο μικρούλης, μείναμε - όπως συνηθίζεται - τρεις μέρες στο μαιευτήριο. Εκεί χρησιμοποιούσαν εξ' ολοκλήρου τα Pampers Premium στα βρεφάκια. Τα συγκεκριμένα έχουν και μια κάθετη γραμμή στην μέση της πάνας, η οποία είναι κίτρινη και όταν γίνει μπλε σου υποδυκνύει πως το μωρό έχει κάνει τσίσα του. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα. Αγχωνόμουν για το πόσο συχνά θα έπρεπε να τσεκάρω αν ο μικρός ήθελε αλλαγή πάνας και πως ακριβώς θα ήμουν σίγουρη γι' αυτό. Έχοντας πλέον εμπειρία μπορεί να μην είχα το ίδιο άγχος - και τώρα που το σκέφτομαι η αλήθεια είναι πως καταλαβαίνω ότι ίσως ήταν λίγο αστεία αυτή η ανησυχία ... μα πρώτη φορά θα το έκανα όλο αυτό και η ανασφάλεια χτυπούσε κόκκινο. Ενθουσιάστηκα που λες με την γραμμούλα. Επίσης, είδα πως ο Αναστάσης δεν είχε κανέναν ερεθισμό και ούτε φαινόταν να είναι άβολα μέσα σε αυτήν (την πάνα).


Γυρίζοντας σπίτι εγώ είχα πάρει Babylino μα είχα φέρει μαζί μου και κάτι δείγματα των Pampers Premium που μου είχαν δώσει από το νοσοκομείο. Αμέσως τον πήγα στα Babylino. Είπα, "και να μην τον ενόχλησαν τα Pampers, με τόση καλή κριτική που έχουν τα Babylino θα είναι τουλάχιστον καλύτερα".


Περιέργως, εμάς τα Babylino δεν μας βόλεψαν καθόλου. Αν αφαιρέσεις το ότι 'κακόμαθα' με την ένδειξη της υγρής πάνας (που δεν παρέχει η μάρκα της Babylino), το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι διαρροές. Περίπου κάθε βράδυ φεύγαν ούρα από δω κι από εκεί. Η εφαρμογή ήταν μέτρια προς κακή άρα κι αυτό δεν βοήθησε την κατάσταση. Ερεθισμούς, βέβαια, δεν είχαμε.


Φυσικά, επομένως, το γύρισα στα Pampers Premium. Εκεί είδα μεγάλη διαφορά. Μειώθηκαν κατά πολύ οι διαρροές - μα να σημειώσω πως δεν εξαφανίστηκαν κιόλας. Ειδικά μόλις άρχισε να πίνει μπόλικο νερό, ούτε τα Pampers δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την υγρασία ενός ολόκληρου βραδιού. Καλά... μη φανταστείς ποτέ ότι κοιμόταν σερί όλο το βράδυ! Απλά, αν και ξυπνούσε 3-4 φορές στάνταρ, είχα παρατηρήσει πως όταν επέλεγα να τον αλλάξω έστω σε ένα από αυτά τα ξυπνήματα διπλασιαζόταν ο χρόνος που θα του έπαιρνε να ξανακοιμηθεί αφού ξαγρυπνούσε.


Από τότε έχουμε παραμείνει στην Pampers Premium όντας πλέον στο νούμερο 4.

Στο μεταξύ έπεσε στα χέρια μου και ένα δείγμα Pampers Pants όταν πλέον μεγάλωσε ο Αναστάσης. Μια φίλη μου μού εξήγησε πως όταν μεγάλωσε το δικό της παιδάκι την βόλεψαν πολύ παραπάνω οι πάνες-βρακάκια κι αυτό γιατί μπορούσε να την βάζει εύκολα όταν το αγγελουδάκι της δεν δεχόταν να καθίσει ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω για να την αλλάξει. Εγώ να σου πω, και πάλι δυσαρεστημένη έμεινα σε σύγκριση με τις κανονικές. Αρχικά μου έφταιξε πως δεν μπορούσα να καταλάβω πως ακριβώς θα αφαιρούσα την πάνα όταν το μωρό έκανε κακά του χωρίς να τον λερώσω παντού.... μου πήρε νομίζω το μισό κουτί για να μάθω ΤΥΧΑΙΩΣ ότι έχει προβλεφθεί αυτό και μπορείς να την σκίσεις στις άκρες... 😂 για γέλια! Μαθαίνοντας αυτό το κουλ κόλπο ήμουν πλέον πιο ήσυχη. Παρόλα αυτά οι διαρροές, ειδικά το βράδυ, ήταν δεδομένες με την πάνα-βρακάκι. Αυτό είναι ένα σχόλιο που είδα να κάνουν και πολλές κοπέλες σε συζητήσεις σε γκρουπ στο Facebook άρα δεν είμαι η μόνη. Η λύση, λοιπόν, ήταν να του βάζω τα pants μόνο μες τη μέρα. Μόλις τελείωσαν όμως δεν είδα κανένα λόγο να ξαναπάρω αφού είναι αρκετά πιο ακριβό αυτό το "μοντέλο". (Update: επειδή έχουμε πάθει μια φοβία ή απέχθια προς την αλλαγή πάνας [very long story] και αναγκαστικά πρέπει να τον αλλάζω στο όρθιο, έκανα ξανά δοκιμή στα pants (και σε premium και στα κανονικά τα οποία είναι φθηνότερα - άλλωστε δεν χρειάζομαι πια την μπλε ένδειξη - και, ακόμη και το βράδυ δεν έχουμε διαρροές. Ίσως του ήταν λίγο μεγάλο το προηγούμενο νούμερο και δεν έκανε καλή εφαρμογή. Ίσως φταίει και που είναι χειμώνας και δεν πίνει την ίδια ποσότητα νερού μες τη μέρα. Μπορεί όμως όλο αυτό να αποδίδεται και στο γεγονός πως ενδεχομένως πλησιάζουμε στο κόψιμο της πάνας όπου εκ των πραγμάτων το παιδί σου δείχνει την ετοιμότητά του με το να μην βρέχει τόσο ή και καθόλου την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εν τέλει, αν σε ενδιαφέρει η χρήση των pants για πρακτικούς λόγους από ένα σημείο και μετά, θα πρέπει να κάνεις κι εσύ δοκιμές και να δεις αν σας κάνει..)


Κλείνοντας θα πως το εξής: για το κάθε μωράκι, η εφαρμογή θα είναι διαφορετική. Καλό είναι που παίρνεις γνώμες ώστε να αποφασίσεις που θα επενδύσεις τα λεφτά σου γι' αυτό το πρώτο κουτί. Αν μπορείς να παραγγείλεις δείγματα από κάθε εταιρία, θα σου πρότεινα να μπεις στον κόπο. Εγώ βαριόμουν και δε το έκανα. Πχ. η Agnotis σε κάποια φάση έστελνε δείγμα δωρεάν. Δεν το εκμεταλλεύτηκα. Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ακόμη, πάρε από 3-5 εταιρίες δείγματα να έχεις στο σπίτι. Προφανώς και θα πάρεις μια συσκευασία να υπάρχει ούτως ή άλλως, αλλά σου προτείνω να είσαι ανοιχτή γιατί ποτέ δεν ξέρεις..μπορεί κι εσύ να ταχτείς με αυτούς που είχα συμβουλευτεί εγώ αρχικά. Εγώ πάλι, μέχρι (κι αν) κάτι να με ενοχλήσει συνεχίζω με την μάρκα και το είδος που με έχει βολέψει καλύτερα ως τώρα.


Μερικά tips για τις διαρροές:

  1. Σιγουρέψουν πως φοράει το σωστό νούμερο. Αν είναι σε μεταβατική φάση, ίσως το βράδυ πρέπει να του βάζεις ένα νούμερο μεγαλύτερη πάνα. Το δοκίμασα κι είδα διαφορά. Πρόσεξε όμως να μην είναι αρκετά μεγαλύτερο το νούμερο γιατί θα έχεις ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

  2. Πρόσεξε την εφαρμογή. Καμιά φορά αν κουνιέται πολύ ο Αναστάσης ή αν εγώ είμαι πολύ κουρασμένη και δεν δώσω αρκετή προσοχή, μπορεί να τοποθετήσω την πάνα κάπως χαμηλά. Σιγουρέψουν πως την βάζεις αρκετά πάνω στη μέση (λίγο πιο πάνω σε σχέση με την κοιλίτσα) και πως καλύπτει τον οφαλό για να μη βγαίνουν από πάνω τα τσίσα. Αν βέβαια εσύ εντοπίζεις την περισσότερη διαρροή στην περιοχή της κοιλιάς, μπορείς να δοκιμάσεις και το ακριβώς αντίστροφο.

  3. Ιδανικά, η ταινία θα πρέπει να μπαίνει διαγώνια προς τα κάτω. Βεβαιώσου πως έχει κλείσει καλά - δεν χρειάζεται να σκάσει το μωρό μα αν, λόγω φόβου μην τον κόψει, την αφήσεις αρκετά χαλαρή είναι λογικό το επόμενο πρωί να δεις διαρροές (ειδικά αν και το δικό σου μωράκι παίζει ποδόσφαιρο στον ύπνο του όπως το δικό μου).

  4. Αν έχεις αγοράκι, κάθε φορά που κλείνεις την πάνα καλό είναι να σιγουρεύεσαι πως το πέος κοιτάζει προς τα κάτω.

  5. Πρόσεξε η λεπτή ταινία που βρίσκεται δεξιά και αριστερά στις άκρες της μπροστινής όψης να μην εξέχει από πουθενά όταν κλείσει η πάνα.

  6. Αν η διαρροή εντοπίζεται συνήθως στα μπουτάκια, δοκίμασε να βγάζεις το λάστιχο προς τα έξω αφότου κλείσεις την πάνα έτσι για να βεβαιώσεις πως έχει εφαρμόσει σωστά η πάνα και σε εκείνη την περιοχή.

  7. Κάποιες μαμάδες δοκιμάζουν να βάλουν διπλή πάνα και λένε πως πιάνει ... δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αλλά μεταφέρω άλλη μια τεχνική που ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις. Αν το έκανα θα έβαζα κανονικό νούμερο από μέσα και ένα μεγαλύτερο απ' έξω μη σπάσει το παιδί.

Σημειώνω - έτσι για να μην παρεξηγηθώ - πως δεν παίρνω κανένα ποσοστό, ούτε μου στέλνουν τσάμπα προϊόντα όταν διαβάζεις πως υποστηρίζω μια συγκεκριμένη μάρκα. Την εμπειρία μου και μόνο παραθέτω, η οποία μπορεί και να αλλάξει όσο μεγαλώνει ο μικρός και αλλάζουν τα δεδομένα - οπού εδώ θα είμαι, να ξαναμπώ σε αυτό το άρθρο και να το ενημερώσω αμέσως!


Κόστος


Όσων αφορά την τιμή, ναι, υπάρχουν και φθηνότερες πάνες, προφανώς. Όμως μπορείς να βρεις και την συγκεκριμένη μάρκα σε πάρα πολύ καλή τιμή γιατί συνεχώς κάποιο κατάστημα την έχει σε προσφορά.


Ελπίζω να σε βοήθησα να κατασταλάξεις κάπου κι ας μην έχω δοκιμάσει πολλές εταιρίες. Με το καλό να δεχτείς το μωράκι σου! Έχεις ΠΟΛΛΗ πάνα να αλλάξεις! ♡

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page