top of page
Marble Surface

Isofix, Isize, ή...

Έγινε ενημέρωση: 9 Δεκ 2021

Το μεγαλύτερο μας κόλλημα πιστεύω ήταν στο κομμάτι του καθίσματος του αυτοκινήτου. Είχα ακούσει και διαβάσει πολλά σχετικά με ISOFIX και ISIZE που ήταν όλα συγκεχυμένα μες το μυαλό μου. Να σου πω την αλήθεια μου, δεν ξέρω αν ποτέ κατάλαβα 100% τι είναι το ISIZE και αν πέρα από το ότι προσαρμόζετε εύκολα στο μέγεθος/ύψος του παιδιού είναι εξίσου αποτελεσματικό σε θέμα σταθερότητας και ασφάλειας όσον αφορά πόσο σωστά εφαρμόζει στο αυτοκίνητο. Καλύτερα λοιπόν να αφήσω την επεξήγηση να την βρεις αλλού για να μη σε μπερδέψω χειρότερα. Αυτό που θα σου πω ήταν πως μου πρότειναν να δώσω βάση στο ISIZE περισσότερο από το ISOFIX. Μα απ' ότι φαίνεται υπάρχουν και εταιρίες που φτιάχνουν βάσεις που να έχουν και τις δύο τεχνολογίες μαζί.


Ένα πράγμα που δεν είχα καταλάβει πολύ καλά όταν προσπαθούσα να πάρω αυτή την απόφαση είναι ότι η κάθε εταιρία βγάζει δικιά της isofix &/ή isize βάση για το κάθε διαφορετικό της κάθισμα. Οπότε δεν υπάρχει μια universal εκδοχή κι έτσι αν σε ενδιαφέρει πρέπει να το ψάξεις να δεις αν το αυγό-κάθισμα που σκεφτεστε να προμηθευτείτε έχει όντως αυτή την επιλογή.


Τελικά, γιατί (όπως μου λέει και ο άντρας μου) είμαι αντιδραστικό στοιχείο, καταλήξαμε να μην επικεντρωνόμαστε τόσο ούτε στην μία ούτε στην άλλη τεχνολογία, όχι γιατί ξαφνικά βαρεθήκαμε και δεν μας ενδιέφερε πια η ασφάλεια του παιδιού μα γιατί μας έδειξαν πως μπορεί να σταθεροποιηθεί απόλυτα το αυγό με την σωστή τοποθέτηση και χωρίς τίποτα από αυτά. Και, για να τα λέμε με το όνομά τους, όλα αυτά είναι πανάκριβα. Αυτή η βάση ανεβάζει το συνολικό ποσό κατά τουλάχιστον 100Ε και λίγα λέω (η βάση για το δικό μας αυγό αυτή τη στιγμή που σου γράφω στοιχίζει 127Ε σε Σκρουτζομάγαζο - δες την εδώ). Οπότε αν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε χωρίς να κάνουμε έκπτωση στο θέμα ασφάλειας, τότε ευχαρίστως! Άλλωστε άλλο το ISOFIX για το κάθισμα-αυγό και εντελώς διαφορετική η τεχνολογία του για το πιο μόνιμο κάθισμα, αυτό που χρησιμοποιούν όταν πλέον δεν χωράνε στο αυγουλάκι τους - στο οποίο, σημείωσε, δεν χωράνε και για πολύ!


Μετά από αυτή τη μεγάλη εισαγωγή θα σου κάνω έναν απολογισμό. Δεν είναι εύκολο να ΜΗΝ πάρεις ISOFIX και αυτό για έναν απλό λόγο: το άγχος πως δεν εφάρμοσες το αυγό σωστά και πως μπορεί να φύγει ή να τρανταχτεί σε κάποιο φρενάρισμα είναι μεγάλο. Η διαδικασία για να στερεωθεί κάθε φορά είναι αρκετά χρονοβόρα οπότε αν έχεις μωρό που περνάει λίγο δύσκολα και γκρινιάζει εύκολα το στρες του κλάματος δυσκολεύει την κατάσταση x5. Οι μετακινήσεις μας λίγες και μικρές αλλά με τους κολικούς απαραίτητες γιατί τον ηρεμούσε (ελάχιστα) η κίνηση του αυτοκινήτου. Με το ουρλιαχτό από ένα σημείο και μετά δεν γινόταν να βάλουμε το κάθισμα στη θέση του. Αντί να διευκολύνουμε το μωρό και εμάς, έσταζε κρύος ιδρώτας στο μέτωπο προσπαθώντας να μπούμε στο αμάξι. Εκεί βρήκαμε μια μέση λύση, πολύ πιο οικονομική και τόσο μα τόσο πρακτική: μια βάση για το κάθισμα! Ευτυχώς υπάρχει ειδική για το συγκεκριμένο μοντέλο γιατί όταν επιλέγαμε εταιρία και μοντέλο (δες πιο πήραμε εδώ και την αξιολόγησή του εδώ) δεν είχαμε ιδέα πόσο σημαντικό ήταν να έχει και αυτό το προνόμιο. Περισσότερο από μισή τιμή σε σχέση με την ISOFIX βάση, προφανώς ήθελε και αυτή την προσοχή της και το εξτρά βήμα για να σιγουρευτούμε πως δεν κινδυνεύει το παιδί μα μπορούσαμε να προσπεράσουμε 2 από τα πιο δύσκολα επίπεδα στην πίστα ονόματι "πέρασε την ζώνη αυτοκινήτου από χίλιες εσοχές".


Που καταλήγω: σε σχέση με το τίποτα σωθήκαμε με την βάση (δες την εδώ) μα αν ο προϋπολογισμός σου στο επιτρέπει, πάρε το isofix να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να εξασφαλίσεις μια παραπάνω άνεση, ειδικά αν θα βολτάρετε συχνά με το αμάξι. Σχετικά με το isize, προφανώς κι αυτό βολεύει εαν προσαρμόζεται στο ύψος εφόσον ο Αναστασούλης κατήργησε το αυγό αρκετά πριν φτάσει το όριο στα κιλά λόγω ύψους. Έτσι κρατάει σίγουρα παραπάνω καιρό. Οικονομία βέβαια δεν κάνεις γιατί το άλλο το κάθισμα θα το χρειαστείς αργά ή γρήγορα. Παρ' όλα αυτά σε γλιτώνει από το άγχος να βρεις κάθισμα που να ξεκινάει απο τα 0 κιλά, το οποίο πρέπει να είναι και περιστρεφόμενο - οι επιλογές είναι πολύ λίγες για 0+ με 36 κιλά (θα σου βάλω λινκ γι' αυτό το θέμα όταν είναι έτοιμο το ποστ ΕΔΩ).


Εύχομαι μες τη δική μου σύγχυση να σε βοήθησα να καταλήξεις. Επιλογές υπάρχουν και πάλι καλά για να μπορούμε να ελιχθούμε άσχετα με το πορτοφόλι, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχει ο καθένας μας.

111 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Αν σου αρέσουν τα άρθρα που βρίσκεις εδώ, μπορείς να στηρίξεις την προσπάθειά μου
 

Πατώντας την 

Καρδούλα

(σε κάποιο άρθρο)

Κοινοποιώντας το

μπλογκ ή άρθρο

Γράφοντας ένα

Σχόλιο

Κερνώντας με

​έναν Καφέ ΕΔΩ

Κάνε Εγγραφή
για να ενημερώνεσαι για κάθε νέα ανάρτηση

©2020 by Babypproved

Σ'ευχαριστώ για την στήριξή σου!

bottom of page