top of page
Marble Surface

Καρέκλα Φαγητού | Prima Papa Follow Me | Peg Perego | Καρεκλί / Καρεκλάκι Φαγητού

Έγινε ενημέρωση: 20 Ιαν 2022


Ένα από τα προϊόντα το οποίο παρατηρώ ότι προβληματίζει πολλές μαμάδες είναι η καρέκλα φαγητού. Επειδή η τιμή σε κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά υψηλή, είναι λογικό το ερώτημα που θέτουν οι περισσότερες νέες μαμάδες ή εγκυμονούσες που προσπαθούν να αποφασίσουν ποιο να προμηθευτούν: «Εσάς τι σας βόλεψε; Αξίζει να δώσεις το κάτι παραπάνω ή όχι;».


Από τη μία είναι ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιηθεί για καιρό. Από την άλλη, κάποιες τιμές είναι τσιμπημένες και είναι λογικό να δημιουργείται το ερώτημα: υπάρχει ουσιαστικός λόγος;


Ε, λοιπόν, αν υπάρχει ένα προϊόν που πιστεύω πως έχω αρκετή εμπειρία να σχολιάσω, είναι αυτό. Έχω συνολικά δοκιμάσει ΠΕΝΤΕ διαφορετικά καρεκλάκια φαγητού και όχι περιστασιακά. Σε όλα έχει καθίσει αρκετές φορές ο Αναστάσης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ώστε να έχω ολοκληρωμένη εικόνα για το καθένα από αυτά.


Σε αυτό το άρθρο θα σου αναλύσω το αγαπημένο μου μα στο τέλος θα σου έχω και συνδέσμους για τα υπόλοιπα (όταν καταφέρω να γράψω αξιολόγηση και για το καθένα από αυτά). Σίγουρα το ότι επιλέγω ένα συγκεκριμένο ως το καλύτερο (για εμάς, προφανώς – οι γνώμες είναι υποκειμενικές!), δεν σημαίνει πως τα άλλα τέσσερα είναι σκάρτα. Το καθένα έχει τα συν και τα πλην του.


Μπαίνοντας, λοιπόν, στο ψητό… αγαπημένο καρεκλάκι είναι by far το …



Prima Pappa Follow Me


Το πρώτο μας καρεκλάκι φαγητού, δώρο από τον παππού, ήταν ένα από τα θεωρητικά premium καρεκλάκια: το Prima Pappa Follow Me της εταιρίας Peg Perego.



Το συστήνω ανεπιφύλακτα εάν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός σου. Να λοιπόν οι λόγοι που θεωρώ πως υπερισχύει των άλλων κατά πολύ:


1. ΑΝΕΣΗ Πάνω απ’ όλα, για εμένα, είναι το θέμα της άνεσης. Το μωρό, πλέον παιδί, κάθεται σε αυτό το καρεκλάκι αρκετή ώρα της ημέρας και είναι απόλυτα άνετος. Τα μαξιλαράκια έχουν επένδυση, και δεν νιώθει πως κάθεται σε σκληρή επιφάνεια. Το καταλαβαίνεις αυτό όταν το συγκρίνεις με άλλα καρεκλάκια, από τα οποία ζητούσε να κατεβεί το συντομότερο. Μπορεί σε αυτή τη φάση να σκέφτεσαι: «μα πόση ώρα θα κάθεται εκεί πια;» και δεν σε αδικώ. Κι εγώ δεν μπορούσα να το φανταστώ. Μα στην περίπτωσή μας τουλάχιστον, το χρησιμοποιούμε σε διάφορες περιστάσεις. Πέρα από το φαγητό, που, να γνωρίζεις, δεν διαρκεί ένα τέταρτο όπως εμάς αλλά μπορεί να σας πάρει και μια ώρα να ολοκληρώσετε ένα γεύμα για ποικίλους λόγους, εμείς το έχουμε και για τραπέζι δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, επειδή δε θα ήθελα να μου ζωγραφίσει όλους τους τοίχους μα ταυτόχρονα δεν θέλω να του στερήσω την χαρά της ζωγραφικής, έχουμε συμφωνήσει πως η ζωγραφική με τους μαρκαδόρους περιορίζεται στις φάσεις όπου είναι καθισμένος στο τραπέζι/καρεκλί του. Είναι κάτι που έχει μάθει εξ αρχής και είναι δεδομένο οπότε δεν υπάρχουν γκρίνιες. Επίσης, εκεί καθόμασταν καμιά φορά να διαβάσουμε βιβλία (όσο ήταν μικρότερος περισσότερο γιατί τώρα προτιμάει τον καναπέ) και ακόμη το χρησιμοποιούμε για να παίξουμε με τις πλαστελίνες και με τα φρούτα-λαχανικά μας (απίστευτο παιχνίδι όπου έχει ξύλινα/πλαστικά φρούτα και λαχανικά τα οποία κόβονται στη μέση – θα το αξιολογήσω σύντομα!). Εκεί τον έβαζα να κάτσει 10 λεπτά όταν ήθελα να πλύνω τα πιάτα ή να ντυθώ για την δουλειά όταν ήμουν μόνη – τότε, που ήταν αρκετά μικρός για να κινείται ανεξάρτητος γύρω γύρω περιμένοντάς με γιατί τώρα είναι άλλη η άνεση.


2. ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ένα άλλο ατού είναι πως είναι φτιαγμένο ώστε να μπορείς να βάλεις το παιδί από όταν είναι βρέφος μέχρι [θεωρητικά] 36 μηνών. Το «θεωρητικά» το χρησιμοποιώ γιατί είμαστε ακόμη 2,5 ετών οπότε δεν μπορώ να στο επιβεβαιώσω ακόμη 100% μα κάθεται τόσο άνετα που προβλέπεται πως θα του είναι μια χαρά τουλάχιστον μέχρι να κλείσει τα 3, αν όχι για περισσότερο. Όσον αφορά στα βρέφη, είναι από τα καρεκλάκια που όντως είναι εγκεκριμένα και ασφαλή γι' αυτά εφόσον έχει ανάκληση (δες ατού #3). Έτσι, ακόμη και ως νεογέννητο, μπορείς να τοποθετήσεις το μωράκι σου εκεί (έχοντας το ξαπλωτό και κάνοντας χρήση των ζωνών για ασφάλεια), άσχετα με το ότι δεν είναι σε θέση να στερεώσει το κεφαλάκι του. Ταυτόχρονα όμως, είναι το μόνο από τα πέντε καρεκλάκια που πράγματι μπορεί ακόμη να χωρέσει τον (30 μηνών) Αναστάση άνετα, χωρίς να ασφυκτιά ή να ζορίζεται να μπει/βγει. Σχεδόν όλα δηλώνουν στις προδιαγραφές τους πως φτάνουν έως τους 36 μήνες. Μόνο με το Prima Papa Follow Me ισχύει όμως για εμάς. Και εδώ είναι σημαντικό να σημειώσω πως ο Αναστάσης με το ζόρι πιάνει τον μέσο όρο όσον αφορά στα κιλά του. Επομένως, δεν φταίει αυτό που τα άλλα καρεκλάκια του πέφτουν μικρά. Μπορεί να είναι πιο ψηλός από τους συνομήλικους του σε αυτή τη φάση αλλά αυτό δεν έχει σταθεί εμπόδιο στα άλλα καθίσματα. Το βασικό μας πρόβλημα είναι στο πλάτος, που θεωρητικά, ως αδύνατο παιδί, δεν θα έπρεπε να είναι θέμα.


3. ΕΥΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΟΤΗΤΑ


Τρίτο αβαντάζ είναι το πόσο ευπροσάρμοστο είναι. Ρυθμίζεται σε 7 θέσεις ύψους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το βάζεις εσύ στο ύψος που βολεύει όσους τον ταΐζουν. Εγώ το έχω βάλει σε παρόμοιο ύψος με αυτό του τραπεζιού της κουζίνας μας για να νιώθουμε όλοι πως τρώμε μαζί στο ίδιο τραπέζι. Από την άλλη και η πλάτη του διαθέτει 5 θέσεις ανάκλησης με αποτέλεσμα να μπορεί ακόμη και να πάρει έναν μικρό υπνάκο εκεί αν χρειαστεί. Εγώ προσωπικά δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ αυτό γιατί όσο άνετο κι αν είναι δεν θα ήθελα να πιαστεί το παιδί, ούτε και να κοιμάται δεμένο (σε περίπτωση που επιλέξεις να του βάζεις ζώνη τίθεται θέμα ασφάλειας και θα πρέπει να είσαι εκεί μην ξυπνήσει και απλά ..φύγει). Εγώ έχω ρίξει την πλάτη σε φάσεις που πρέπει να του δώσω φάρμακο, για παράδειγμα, και δεν έχω κάποιον να με βοηθήσει. Τον βάζω να κάτσει στο καρεκλί - τουλάχιστον να αποφύγω να με βαράει με τα πόδια του στην προσπάθεια να αποφύγει την σύριγγα κι έτσι γίνεται λίγο πιο «αναίμακτα» η όλη διαδικασία που τόσο σιχαίνεται. Αλλά λόγω ανάκλησης, μπορεί και λειτουργεί και ως ριλάξ κατά κάποιο τρόπο όταν το μωρό ακόμη δεν το χρειάζεται για να τρώει (εντάξει, δεν έχει μηχανισμό να κουνάει μα διαθέτει ροδάκια αν θες να το πηγαίνεις πέρα δώθε, μπορείς να το χαμηλώσεις σημαντικά, και, αν θες να υπάρχουν παιχνιδάκια για να έχει ένα ενδιαφέρον όπως σε ένα κλασικό ριλάξ, μπορείς να προμηθευτείς κάποια universal επιλογή που κάλλιστα θα στερεώνει και στις πλευρές αυτού του καρεκλιού). Επιπλέον, η πλατφόρμα ποδιών διαθέτει 3 θέσεις ρύθμισης ώστε το ύψος του κάθε παιδιού να μην δημιουργεί θέμα. Έτσι, μπορεί στις διάφορες φάσεις του να ακουμπήσει άνετα τα πατουσάκια του.


4. ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Όπως ανέφερα πριν, διαθέτει ροδάκια και μπορεί να πάει οπουδήποτε ακόμη και με το παιδί πάνω. Έχει βολέψει σε αρκετές περιστάσεις που θελήσαμε να τον μετακινήσουμε από την κουζίνα, όπου βρίσκεται συνήθως η καρέκλα μας, στο μπαλκόνι για παράδειγμα, όταν έρχονται καλεσμένοι και θέλουμε να καθίσουμε όλοι έξω μα ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρώσει το γεύμα του ο μικρός.

5. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Τέλος, μα εξίσου σημαντικό, είναι το ότι το βρίσκω πολύ εύκολο να το καθαρίσεις. Αρχικά, το τραπεζάκι αφαιρείται ανετότατα για να πλένεται στον νεροχύτη όσο συχνά θες. Κι αν δεν θες να βγάζεις όλο το τραπέζι κάθε φορά, απλά αφαιρείς τον δίσκο που κουμπώνει πάνω του, ο οποίος είναι κατάλληλος και για πλυντήριο πιάτων. Τόσο νοικοκυρεμένα! Θα το εκτιμήσεις ιδιαίτερα αν έχεις στόχο να δοκιμάσεις baby led weaning (blw) όπου (να είσαι προετοιμασμένη!) θα γίνεται ένας μικρός χαμός και η ευκολία στο συμμάζεμα και στο πλύσιμο θα αποδειχθεί καταλυτική. Όσο για το ύφασμα, είναι αδιάβροχο και πανεύκολο να το περάσεις με βετέξ μετά από κάθε χρήση. Στις εσοχές που υπάρχουν για τη ζώνη μπορεί να περνάνε ψίχουλα μα είναι σχετικά εύκολο να βγάλεις το υφασμάτινο κομμάτι του καθίσματος ανά διαστήματα ώστε να κάνεις μια ολική πλύση του τραπεζιού και του καθίσματος. Το «σχετικά» το αναφέρω γιατί προσωπικά δυσκολεύτηκα λίγο να το αφαιρέσω και να το επανατοποθετήσω λόγω ζώνης μα ίσως απλά δεν το ΄χω εγώ. Στις περισσότερες κριτικές βλέπω πως η πλειοψηφία το θεωρεί ιδιαίτερα απλό μα εκφράζω και την δική μου εμπειρία που ήταν λίγο διαφορετική για να το έχεις κατά νου. Ωστόσο, και με την σκούπα, μπορείς να ρουφήξεις τα περισσότερα σκουπιδάκια και να αποφεύγεις την συχνή ολική αφαίρεση του υφάσματος αν κι εσύ δυσκολευτείς όπως εγώ. 6. ΣΤΥΛ

Αν σε ενδιαφέρει το αισθητικό κομμάτι, να ξέρεις πως αυτό το μοντέλο έρχεται σε διάφορα σχέδια. Εμάς μας πήραν το "Fox & Friends" το οποίο άρεσε ιδιαίτερα στον Αναστάση, ο οποίος συχνά γυρνάει και μου δείχνει τα ζωάκια, το τρένο, κτλ. (το χρησιμοποιήσαμε και σε εκπαιδευτικό πλαίσιο!!), μα υπάρχουν κι άλλες επιλογές που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στην δική σας αισθητική.



ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μα έχει κανένα μείον τελικά το Prima Pappa Follow Me;


Από εκεί και πέρα, ίσως κάποιος θεωρούσε μείον το μέγεθός του σε περίπτωση που έψαχνε κάτι πιο μαζεμένο για να μη πιάνει πολύ χώρο στο σπίτι. Έτσι, όμως, πιθανώς να κατέληγε να πάρει ένα καρεκλάκι το οποίο δεν θα διαρκούσε μέχρι τα 3 έτη του παιδιού. Αν δεν σε ενδιαφέρει να μπορεί να το βάζεις μέχρι αυτή την ηλικία στο καρεκλάκι, κι αν έχεις περιορισμένο χώρο, τότε μπορεί μια πιο ‘μαζεμένη΄ επιλογή να σου ταιριάζει πιο πολύ. Αυτό έχει να κάνει με τις προτεραιότητες της κάθε οικογένειας και του διαθέσιμου χώρου του σπιτικού της. Εμείς αφαιρέσαμε μια καρέκλα κουζίνας και το βάλαμε στην θέση της κι έχει μείνει εκεί από τότε δίχως να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, κλειστό είναι 75,5 x 30 x 95,5 cm ενώ ανοιχτό φτάνει μέχρι 75,5 x 55 x 104,5 cm και θα το συγκατάλεγα σίγουρα στα μεγάλα καρεκλάκια – πιάνει τον περισσότερο χώρο από τα πέντε που [πρόκειται να] συγκρίνω. Σπάω το κεφάλι μου μα δεν μπορώ να βρω άλλο αρνητικό σχόλιο, πραγματικά.

Δεν αναφέρω την τιμή ως μειονέκτημα για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ πως έχει βγάλει τα λεφτά του κατά πολύ! Και αυτή όμως είναι μια υποκειμενική γνώμη. Εμείς είχαμε την τύχη να μας το κάνουν δώρο, μα γνωρίζοντας πόσο πολύ το αγαπήσαμε και πόση χρήση του κάνουμε, θα τα διαθέταμε σίγουρα αυτά τα λεφτά – δεν ξέρω όμως αν θα τα είχα δώσει μη έχοντας αυτή την εμπειρία για να είμαι ειλικρινής. Ενδεχομένως να τα είχα λυπηθεί γιατί μη έχοντας παιδί δεν μπορούσα να φανταστώ με πόσους τρόπους θα το χρησιμοποιούσα. Τώρα όμως ξέρεις κι εσύ πόσες χρήσεις μπορεί να εκτελέσει. Αν πιστεύεις πως κι εσείς θα το χρησιμοποιείτε ανάλογα και θεωρείς σημαντικά αυτά που υπογραμμίζω πιο πάνω, είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψεις. Αν πάλι όχι, ίσως κάποιο από τα άλλα καρεκλάκια που δοκιμάσαμε (ή παρόμοιά τους) να είναι πιο κατάλληλο για εσάς.


ΣΥΝΤΟΜΑ θα προσθέσω τους συνδέσμους για τα άλλα καρεκλάκια εδώ για να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη.


Ελπίζω να σε βοήθησα στην επιλογή σου άσχετα με το αν συμφώνησες ή όχι με ότι γράφω! Ακόμη κι αν δεν έχουμε παρόμοια οπτική, εύχομαι τουλάχιστον να κατέληξες στο τι ΔΕΝ σας ταιριάζει ώστε να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη.


Αν σε ωφέλησε με κάποιο τρόπο αυτό το άρθρο θα χαρώ ιδιαίτερα να μου αφήσεις κάποιο σχόλιο παρακάτω ή/και να πατήσεις την καρδούλα!

Σε φιλώ!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page